data publikacji

Firma Walter Herz, która przeprowadziła się niedawno do warszawskiego biurowca Prosta Tower, zaprojektowała dla siebie inspirujące i efektywne miejsce pracy.    

W nowej siedzibie Walter Herz stworzona została zarówno przestrzeń przeznaczona do pracy w większych i mniejszych grupach, jak również pracy koncepcyjnej i projektowej
Firma Walter Herz przeprowadziła się niedawno do warszawskiego biurowca Prosta Tower

Firma wdrożyła w swoim nowym biurze autorski projekt aranżacji powierzchni, oparty na analizie strategicznych aspektów środowiska pracy.

– Planując kształt nowego biura wyszliśmy od określenia sposobu pracy i potrzeb całego zespołu. Chcieliśmy stworzyć miejsce pracy, które byłoby przyjazne i komfortowe dla wszystkich, wspierające kreatywność i produktywność teamu, a jednocześnie pozwalające w maksymalnie efektywny sposób wykorzystywać przestrzeń biurową – wyjaśnia Bartłomiej Zagrodnik, partner zarządzający w Walter Herz. – Położyliśmy nacisk na usprawnienie ścieżek komunikacji i udoskonalenie współpracy pomiędzy działami. Zastosowaliśmy także atrakcyjne rozwiązania przestrzenne i zaawansowane nowinki technologiczne, które w naturalny sposób wpłynęły na podniesienie jakości pracy.

Bartłomiej Zagrodnik przyznaje, że kluczowe było przy tym wcześniejsze opracowanie kompleksowej analizy środowiska pracy, na podstawie której profil aranżacji powierzchni biurowej dostosowany został dokładnie do specyficznych wymagań firmy oraz dynamiki i trybu pracy zespołu. – To usługa, z której od dawna korzystają również nasi klienci – podkreśla Bartłomiej Zagrodnik.

Tym razem firma Walter Herz przeprowadziła u siebie całościowy proces optymalizacji środowiska pracy. Analiza oparta została standardowo na badaniach wykorzystania przestrzeni biurowej i powierzchni pomocniczej oraz wydajności miejsc pracy, a także ankietach i wywiadach przeprowadzanych wśród pracowników i kadry zarządzającej. 

Projekt nowego biura został zoptymalizowany do różnych modeli pracy w firmie i podziału stanowisk oraz rozmieszczenia poszczególnych działów. W nowej siedzibie Walter Herz stworzona została zarówno przestrzeń przeznaczona do pracy w większych i mniejszych grupach, jak również pracy koncepcyjnej i projektowej, pokoje do indywidualnej pracy w skupieniu, a także miejsca przeznaczone do spotkań wewnętrznych i sale konferencyjne dla gości.

Zróżnicowanie przestrzeni, zgodnie z zasadami koncepcji Activity-Based Working, wpłynęło na zwiększenie swobody wyboru sposobu pracy i rozszerzyło okazję do wymiany doświadczeń i integracji. Pracownicy mają także możliwość regenerowania sił w strefach chillout’u i miejscach przewidzianych do odpoczynku. 


Głównym założeniem projektu było stworzenie pracownikom Walter Herz środowiska zachęcającego do działania, wspierającego inicjatywę i interaktywną komunikację zespołów projektowych. Wśród nowych elementów aranżacyjnych w nowym biurze znalazły się m.in. budynki telefoniczne, strefy ciszy czy elektryczne biurka.     

(autor: Walter Herz)

WIĘCEJ ZDJĘĆ - W GALERII PONIŻEJ

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
5.0