data publikacji

Nowe biuro Unilever Polska w założeniu miało być czymś więcej, niż tylko miejscem pracy. Biuro zaprojektowała pracownia Massive Design, natomiast za system identyfikacji wizualnej odpowiedzialna była Grupa Advertis.

Biuro Unilever - Warszawa
Biuro Unilever - Warszawa

Głównym celem było stworzenie biurowej przestrzeni, odzwierciedlającej  wizerunek marki. Inspiracja i poprawa jakości życia, życie w sposób zrównoważony – to kolejne kluczowe hasła, towarzyszące twórcom tego konceptu. Istotny był komfort pracy, ale też bliskość centrum miasta, węzłów komunikacyjnych, infrastruktura usługowa dostępna w samym budynku. Biuro mieści się w budynku Eurocentrum Office Complex przy Al. Jerozolimskich w Warszawie. – Przeprowadzka była właściwą decyzją – potwierdza Jakub Zieliński, Office Coordinator & Project Implementation Specialist w Unilever Polska.

Niebieskie ciągi

We wnętrzach dominują lekkie materiały, takie jak szkło pokryte grafikami, biały corian. Uwagę zwraca też ponad 1100 metrów fototapet, obrazujących poszczególne marki wchodzące w skład koncernu.
Niebieski kolor jest motywem przewodnim – to w nim utrzymane są elementy, wyznaczające ciągi komunikacyjne w biurze. – W przypadku tak dużej powierzchni i rozbudowanej struktury firmy, opracowanie systemu identyfikacji wizualnej jest wyjątkowo skomplikowanym i wieloetapowym procesem – podkreśla Paweł Gardasiewicz, Prezes Grupy Advertis. – Należy skonfrontować międzynarodowy, korporacyjny SIW z lokalnymi zasobami oraz potrzebami pracowników. Dopiero końcowym aspektem są kreatywne rozwiązania, praca nad formą.

Open space i relaks

Przemyślane ciągi komunikacyjne mają duże znaczenie, ponieważ Unilever konsekwentnie wybiera aranżację przestrzeni typu open space. Ten układ ułatwia przepływ informacji pomiędzy pracownikami. Z drugiej jednak strony wymaga specjalnych rozwiązań, usprawniających komunikację, by uniknąć szumu informacyjnego. Dlatego też wydzielono strefy relaksu, a także wyciszone pomieszczenia do pracy indywidualnej, sale konferencyjne. Wyodrębniono także kilka stanowisk typu sharedesk, przeznaczonych dla pracowników mobilnych oraz gości.

Estetyka i funkcjonalność

Aranżacja przestrzeni jest w przemyślany sposób dopasowana do specyfiki pracy firmy Unilever. Podział przestrzeni, w dużej mierze otwartej, to duże możliwości dla rozwiązań designerskich. Dlatego siedziba Unilever odbiega od zwyczajowego wyobrażenia o biurze – i to nie tylko pod względem standardu wykonania i komfortu, lecz także aranżacji i wyposażenia.
– W pracy spędzamy dużą część naszego życia, warto więc zadbać, by miejsce to było przyjazne. Funkcjonalność powinna współgrać z estetyką. Kiedy pracujemy w komfortowych warunkach, czujemy się docenieni, łatwiej identyfikujemy się z pracodawcą i chcemy być częścią jego sukcesu – podkreśla Monika Gardasiewicz, Art Director Grupy Advertis.


Pracownicy zwracają uwagę na wygląd siedziby firmy, który staje się równie istotny, jak lokalizacja czy pozycja na rynku. Nowa, atrakcyjna siedziba świadczy o rozwoju i przyczynia się do wzrostu wartości marki.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
5.0