data publikacji
Orgatec

Pracownia Massive Design zaaranżowała nowe biuro dwóch spółek, mieszczące się w Warsaw Spire.

Biuro MCI Capital i Private Equity Managers w Warsaw Spire | aranż. Massive Design
Biuro MCI Capital i Private Equity Managers w Warsaw Spire | aranż. Massive Design

Dwie powiązane ze sobą spółki giełdowe, zlokalizowane pierwotnie w dwóch różnych warszawskich biurowcach, podjęły udaną próbę przenosin do wspólnego biura, znajdującego się w budynku Warsaw Spire. Do zaaranżowania nowej przestrzeni MCI Capital i Private Equity Managers wybrały pracownię Massive Design.

Recepcja z widokiem

Strefa recepcji miała być elegancka, nowoczesna i podkreślać prestiż oraz dynamikę MCI i PEM. Kluczowe było tutaj użycie wysokiej klasy materiałów wykończeniowych i uwydatnienie widoku na centrum Warszawy, rozpościerającego się z 35 kondygnacji wieżowca Warsaw Spire.

Funkcjonalność tej części biura stoi na najwyższym poziomie. Z recepcji mamy zapewniony dostęp do modularnych sal konferencyjnych, które umożliwiają przeprowadzenie zarówno szybkich spotkań dla pięciorga pracowników, jak i prezentacji dla dwudziestu czterech osób.

W przestrzeni wejściowej biura znajduje się również wydzielona strefa wspomagająca, gdzie mamy zlokalizowaną szafę na ubrania gości, a także aneks kuchenny do obsługi sal konferencyjnych. Pozwoliło to uzyskać czysty i przestronny obszar recepcji.

Open space razy dwa

Część biurowa została podzielona na dwa open space’y – jeden dla osób zarządzających poszczególnymi funduszami, drugi dla back office.
Pomiędzy nimi znajdują się pokoje managerów, salki konferencyjne, centralnie zlokalizowana kuchnia oraz pomieszczenia wspierające, jak budki telefoniczne, pokój archiwum, serwerownia czy aneks ksero.

Widoczny na zdjęciu open space został zaprojektowany tak, aby zminimalizować dyskomfort pracy w przestrzeni otwartej – stąd szklane wydzielenia między grupami, oddzielenie od komunikacji i elementy ocieplające wnętrze, jak odpowiednio wkomponowana zieleń czy drewno.  Zaprezentowana aranżacja została zaprojektowana tak, aby umożliwić ekspansję biura bez konieczności jego przebudowy.

Pomieszczenia budek telefonicznych zostały zaprojektowane tak, aby umożliwić zrobienie w nich tele-, a nawet wideokonferencji. Charakterystycznym elementem są aplikowane na ściany elementy prasowanego filcu, zgodne z kolorystyką identyfikacji wizualnej klienta i nawiązujące do form użytych w recepcji.


Projekt był realizowany w szybkim tempie. Od momentu postawienia pierwszych kresek przez Massive Design do momentu przeprowadzki minęło łącznie 3,5 miesiąca.

Wszystko to było możliwe dzięki bardzo dużemu zaangażowaniu i elastyczności wszystkich stron projektu – klienta, dewelopera i architekta.


Fot. udostępnione dzięki uprzejmości Massive Design

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
5.0